Petitie tegen sponsoring van congressen psychiatrie door Big Pharma

5 mei 2023. Wij zijn gestart met een petitie tegen sponsoring van psychiatrische congressen door Big Pharma. https://stopfarmasponsors.petities.nl/.

Directe aanleiding is de betrokkenheid van Big Pharma bij het World Congress on ADHD dat in mei gehouden wordt in de RAI in Amsterdam en dat gesponsord wordt door diverse farmaceutische bedrijven. ( https://www.adhd-congress.org/ )

Betrokkenheid van de farmaceutische industrie bij psychiatrie leidt tot het pushen van de medicinale aanpak met potentieel gevaarlijke middelen, waar men vaak moeilijk weer vanaf komt. Al eerder maakten wij bezwaar tegen het eerbetoon, tijdens dit congres, aan de corrupte psychiater dr. J. Biederman, die begin dit jaar overleed. (zie https://www.ncrm.nl/overig-nieuws/onterecht-eerbetoon-aan-foute-psychiater-tijdens-adhd-congres/ )

Historie in een notendop.
Midden vorige eeuw begonnen farmaceutische bedrijven zich steeds meer te richten op het ontwikkelen van medicijnen voor psychische problemen. Dit gebeurde vooral na de ontdekking van (de gevaarlijke) antipsychotica. In de jaren 1980 en 1990 ontwikkelden farmaceutische bedrijven ook medicijnen voor depressie en angst, wat hun financiële interesse in psychiatrie verder vergrootte. Voor de omvang van de wereldwijde omzet van psychofarmaca vinden wij een bedrag van $ 80 miljard.

De interesse van de farmaceutische industrie in ADHD begon in de jaren ‘70, toen de stimulerende medicijnen (hard drugs) werden ontwikkeld en op grote schaal werden voorgeschreven om de symptomen van ADHD te behandelen, zonder oog voor omgevingsfactoren die tot de ADHD-diagnose kunnen leiden. In de daaropvolgende decennia is de farmaceutische industrie steeds meer gericht op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor ADHD en de marketing ervan. De wereldwijde jaarlijkse omzet van medicijnen voor ADHD was in 2020 ongeveer $22 miljard. De Verenigde Staten zijn de grootste markt voor ADHD-medicijnen, gevolgd door Europa en Azië-Pacific.

Blik in de farma-hal bij een psychiatrisch congres
0
  Related Posts
  • No related posts found.