Demonstratie bij psychiatrisch ADHD congres Amsterdam

21 mei 2023. Vrijwilligers en sympathisanten van Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM, deze website) demonstreerden donderdag 18 mei en zaterdag 20 mei jl. bij de RAI in Amsterdam bij het 9th World Congres on ADHD.

Aan het congres namen een groot aantal psychiaters uit vele landen deel. Onze actie was gefocust op twee zaken: a. het grote aantal kinderen dat (nog steeds) medicijnen krijgt bij de ADHD-diagnose. En b. op de sponsoring van psychiatrische congressen door farmaceutische bedrijven. Menig ADHD-expert verwierf zijn of haar status met geld van Big Pharma. Wij verwijzen hierbij o.a. naar de voorzitter van de World Federation on ADHD, psycholoog dr. S. Faraone, die zo ongeveer de meeste dergelijke contacten heeft van alle ADHD-experts. NCRM heeft deze sponsoring van psychiatrische congressen per brief aangekaart bij de minister van justitie en veiligheid en is hierover een petitie gestart.

Tijdens het congres kwam de begin dit jaar overleden toppsychiater dr. Joseph Biederman in de schijnwerpers door een reeks lezingen aan hem op te dragen. De Amerikaan Biederman werkte uitgebreid samen met de farmaceutische industrie. In 2009 kwam na onderzoek aan het licht dat hij $ 1,6 miljoen als adviseur van farmaceutische bedrijven had ontvangen waarvan hij slechts $ 200.000 had opgegeven aan zijn universiteit. De rechter legde hem daarvoor een straf op. Bovendien bleek dat Biederman aan farmaceut Johnson & Johnson gunstig onderzoeksresultaat had toegezegd, nog voordat het onderzoek was gedaan. Dat ging over het toepassen van het gevaarlijke antipsychoticum Risperdal bij jonge kinderen.

Aan de congresgangers werden flyers uitgereikt met informatie over ons gezichtspunt met betrekking tot ADHD. Een bestuurslid van NCRM vertelde dat een aantal congresgangers niets van kritiek wilden weten, maar dat een onverwacht groot aantal bezoekers het met de meeste kritiek eens waren. Wij zijn blij met de verandering die zich kennelijk binnen de ADHD-wereld langzaam voltrekt. Maar wij tekenen daarbij wel aan dat de medicatie bij kinderen, vanwege de ADHD-diagnose, minder dan een procentpunt is gedaald sinds de piek van 10 jaar geleden. Verbetering gaat veel te langzaam.

Onze (Engelstalige) flyers:
ADHD: https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2023/05/ADHD-flyer-NCRM-May-2023-front-and-back.pdf
psycho-pharma-cheatsheet: https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2023/05/NCRM-flyer-psycho-neuro-cheat-sheet-V.-March-2023-PAGE-1-and-2.pdf

Informatieve en demonstratieve actie bij World congress on ADHD, Amsterdam, mei 2023
0
  Related Posts
  • No related posts found.