Getraumatiseerd en opgesloten. Mensenrechten en psychiatrie.

13 maart 2024. TV programma Nieuwsuur bracht 11 maart jl. een reportage over de zorg voor jongeren met zeer complexe psychiatrische problemen. Deze zorg schiet tekort. Het gaat om de zogenoemde Zikos-afdelingen (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie). De inspectie bezocht de afdelingen na verontrustende signalen en trok harde conclusies. Een van de twee Zikos-instellingen stelde daarop een opnamestop in.
Op de Zikos-afdelingen zitten jongeren van 12 tot 18 jaar met complexe gedragsproblemen die een acute psychiatrische crisis hebben. Continue Reading →

0

Pittige lichamelijke activiteit blijkt beste remedie tegen depressie

(Geplaatst: 27 februari 2024.) Uit een omvangrijke nieuw onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging door middel van wandelen of joggen beter is dan antidepressiva of cognitieve gedragstherapie voor de behandeling van depressie. Het was al bekend dat antidepressiva niet beter werken dan een placebo (nep-pil). Een verscheidenheid aan fysieke activiteiten, lichaamsbeweging gecombineerd met antidepressiva en psychotherapie presteerden beter dan alleen medicijnen.
“We hebben ontdekt dat sommige vormen van lichaamsbeweging sterkere effecten hebben dan alleen SSRI’s (SSRI = vaak voorgeschreven soorten antidepressiva ...

Continue Reading →
0

Holocaust herdenking en Duitse psychiatrie

(Publicatiedatum 24 januari 2024.) Het vernietigingskamp Auschwitz werd 27 januari 1945 door het Russische leger bevrijd. In 2005 riep de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan de bevrijdingsdatum (27 januari) uit tot een dag van herdenking: de Holocaust Memorial Day. Rond die datum worden ook in Nederland jaarlijks activiteiten georganiseerd.

De rol van de Duitse psychiatrie
Nazipsychiater Rüdin was de belangrijkste promotor van gedwongen sterilisatie. Hij schreef de tekst van de wet gedwongen sterilisatie van 1933. Hij was nauw ...

Continue Reading →
0

Brief naar minister overmedicatie ADHD

10 januari 2024. Wij stuurden een brief naar minister VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over het blijvend grote aantal kinderen dat ADHD-medicatie krijgt voorgeschreven.
Zie de brief hier: https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2024/01/Brief-minister-hoog-niveau-adhdmedicatie-jeugd-9-jan.-2024-WEB-NCRM.pdf
Een kopie van de brief stuurden wij naar de Kamercommissie VWS. Met de brief uitten wij onze zorgen over het constant – hoge percentage kinderen dat harddrugs krijgt voorgeschreven indien zij druk of dromerig gedrag vertonen dat niet bij de huidige samenleving past.
Wij willen voorkomen dat er een generatie ...

Continue Reading →
0

Eindejaarsnieuwsbrief NCRM, december 2023

https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2023/12/NCRM-eindejaars-nieuwsbrief-dec.-2023.pdf

Onderwerpen:

  • Demonstraties tegen misstanden psychiatrie in Nederland en Europa
  • Onze oproep aan onze volksvertegenwoordigers: streef naar mensenrechten in de psychiatrie
  • Een mensonterende verklaring op een overheidswebsite
  • Hoe liggen de verantwoordelijkheden?
  • De invloed van Big Pharma
  • Verwijzing naar Mad in the Netherlands
  • De vrijwilligers van Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens wensen u een gezond, vrij en spiritueel 2024.
Continue Reading →
0

Toepassing psychedelische drugs in psychiatrie gebaseerd op wetenschap van lage kwaliteit

MDMA en psilocybine waren in Australië oorspronkelijk verboden stoffen en werden tot voor kort niet “therapeutisch” gebruikt.

Omdat de belangstelling voor het gebruik van recreatieve, hallucinogene medicijnen voor psychiatrische behandeling echter over de hele wereld is gegroeid, lobbyde een machtige groep, bekend als Mind Medicine Australia, ervoor om ze te gaan classificeren (goedkeuren) als medicijnen.

In 2020 besloot de TGA (Therapeutic Goods Administration, de Australische toezichthoudende instantie), na overleg met de Adviescommissie Geneesmiddelenplanning (ACMS, commissie van experts), de medicijnen te behouden als ...

Continue Reading →
0

Oproep aan minister, bescherm mensenrechten in de psychiatrie

19 oktober 2023. Wij stuurden 18 oktober jl. onze oproep naar minister, Kamerleden en andere beleidsverantwoordelijken om nu spoedig werk te maken van bescherming van mensenrechten in de psychiatrie.
Wij gaven een summiere opsomming van argumenten met het document: De noodzaak van aangepaste wetgeving voor de bescherming van mensenrechten in de geestelijke gezondheidszorg.
Downloadlink: https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2023/10/Wetgeving-bescherming-mensenrechten-in-geestelijke-gezondheidszorg-NCRM.pdf

In dat document verwijzen wij naar kritische informatie die de laatste jaren verschenen is over psychiatrische medicijnen en elektroshock.
Teven verwijzen wij naar diverse documenten ...

Continue Reading →
0

Grote protestactie bij psychiatrisch congres in Wenen

30 September 2023. Onze Oostenrijkse zusterorganisatie Bürgerkommission für Menschenrechte (van het internationaal CCHR netwerk) organiseerde 30 september een grote demonstratie ter gelegenheid van het World Psychiatry Congress in Wenen. Vrijwilligers van ca. 10 van onze Europese zusterorganisaties waren aanwezig.

De tocht vertrok vanaf het Platz der Menschenrechte en voerde onder politiebegeleiding door de straten van Wenen. Onder de onderwerpen die op spandoeken en protestborden genoemd werden waren ADHD- en andere medicatie, elektroshock, psychiatrische vrijheidsbeperking en marteling.
De tocht eindigde voor het ...

Continue Reading →
0

Werken antidepressiva wel? Gesprek met dr. Dick Bijl, over het gevaar van medicijnonderzoek van slechte kwaliteit.

15 sept. 2023. Marlies Dekkers bij De Nieuwe Wereld in gesprek met dr. Dick Bijl, medicijndeskundige, epidemioloog.
Over de macht van Big Pharma en het falen van de controlerende instanties.

Zie het interview bij De Nieuwe Wereld:
https://www.youtube.com/watch?v=kmCNL2x4ZMs

Enkele punten uit het interview:
-Antidepressiva: psychiaters en artsen schrijven deze middelen in grote hoeveelheden voor.
Psychiaters verkochten, onder invloed van farmaceuten, het verhaal dat bij depressie er in de hersenen een tekort is van het stofje serotonine. Er is geen enkel bewijs ...

Continue Reading →
0

Grote zorgen over opslag gegevens GGZ-patiënten

29 augustus 2023. Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos (onderzoeksjournalistiek).
Het gaat hierbij om vragenlijsten met gevoelige informatie die hulpverleners moeten invullen over hun patiënten. De data zijn afkomstig van ongeveer 800.000 patiënten en worden gebruikt voor de ontwikkeling van computersoftware, bedoeld om de zorg te verbeteren. Eerder al ...

Continue Reading →
0
Page 1 of 19 12345...»