Waar komt het corona virus vandaan?

17 april 2020

(Update 5 mei 2020)

Omdat de effecten van de coronapandemie van invloed zijn op de psyche en op de behandeling van mensen met psychische problemen (zie verwijzingen onderaan), willen wij de aandacht vestigen op een bericht van dr. P. Breggin, onafhankelijk kritisch psychiater, auteur, publicist, onderzoeker, die 15 april jl. het volgende bericht publiceerde:
https://breggin.com/us-chinese-scientists-collaborate-on-coronavirus/

Hij stelt o.a. (onze vertaling en samenvatting):

Een wetenschappelijk artikel uit 2015 toont aan dat Amerikaanse onderzoekers van prestigieuze Amerikaanse universiteiten en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en onderzoekers van het Chinese Wuhan Institute of Virology, Xing-Yi Ge en Zhengli-Li Shi, samenwerkten om een dierlijk coronavirus te transformeren. Het team is erin geslaagd een vleermuiscoronavirus aan te passen zodat het mensen kan infecteren. De Chinese en Amerikaanse overheden hebben voor financiering gezorgd.

Het onderzoek werd in december 2015 gepubliceerd in het prestigieuze Britse tijdschrift Nature Medicine (volume 21, pagina’s 1508-1513). Het artikel is hier beschikbaar:
https://www.nature.com/articles/nm.3985.pdf
https://www.nature.com/articles/nm.3985

Voetnoten bij het artikel onthullen dat het onderzoek werd gefinancierd door zowel de Chinese als de Amerikaanse regering, inclusief subsidies van het NIH’s National Institute of Allergy & Infectious Disease.
Voetnoten documenteren ook dat de twee Chinese onderzoekers actief waren in hun eigen laboratoria als onderdeel van dit coronavirusproject.

Onderaan de eerste pagina wordt over het lab van beide Chinese coauteurs vermeld: “Key Laboratory of Special Pathogens and Biosafety, Wuhan Institute of Virology, Chinese Academy of Sciences, Wuhan, China.”
De Chinezen werden geholpen door de Amerikaanse overheid, Amerikaanse universiteiten en Amerikaanse onderzoekers bij het ontwikkelen van een virus dat per ongeluk een pandemie kan veroorzaken. (Breggin suggereert tevens dat het virus voor militaire doeleinden kan zijn ontworpen.)

Er waren meerdere prestigieuze Amerikaanse onderzoekers en instellingen bij betrokken. Een daarvan is van het National Center for Toxicological Research van de FDA in Jefferson, Arkansas. De eerste auteur van het artikel, Vineet Menachery, is van de afdeling Epidemiology, University of North Carolina in Chapel Hill. Verschillende andere auteurs zijn afkomstig van de Universiteit van North Carolina en één is van de Harvard Medical School. Er is ook een Zwitserse onderzoeker.

De onderzoekers merken zelf op in de tekst van het artikel dat er aanzienlijke risico’s waren die samenhangen met het ontstaan van deze menselijke ziekteverwekker. Ze vroegen zich openlijk af of hun onderzoek de Amerikaanse federale normen voor onderzoek naar gevaarlijke ziekteverwekkers in gevaar bracht.
De mogelijke gevaren van het menselijk coronavirus in het Amerikaans / Chinese onderzoek werden op 16 november 2015 besproken in een commentaar van Jef Akst in The Scientist. Het gevaar van de Chinese samenwerking bleef echter onvermeld.

Breggin stelt o.a. de volgende vragen:
In 2015 publiceerden Amerikaanse onderzoekers in samenwerking met Chinese onderzoekers van het inmiddels beruchte Wuhan Institute gezamenlijk een paper waarin ze beschrijven hoe ze met succes een vleermuiscoronavirus hebben aangepast om het in staat te stellen mensen te infecteren. Hun project werd gefinancierd door zowel de Chinese als de Amerikaanse overheid.
• Wie in de Amerikaanse overheid heeft dit onderzoek mogelijk gemaakt? Waarom was het toegestaan (…) per ongeluk een epidemie te veroorzaken?
• Waarom was een FDA-functionaris als auteur hierbij betrokken en waarom financierde NIH het project?
• Het virus dat in samenwerking met de Chinezen is gemaakt en het huidige epidemische virus zijn beide SARS-CoV met veel gedeelde kenmerken. De opsteller van dit bericht heeft geen wetenschappelijk onderzoek gevonden dat de twee virussen specifiek vergelijkt, een onderwerp dat moet worden onderzocht.
• Hoeveel meer door het laboratorium gemaakte of gemanipuleerde virussen bevinden zich in de laboratoria elders in de wereld en staan onder controle van regeringen en het leger?
• Blijven potentieel gevaarlijke onderzoeksprojecten doorgaan met Amerikaanse en Chinese samenwerking met of zonder financiering van beide landen?
• Waarom en hoe kon dit onderzoeksproject volledig aan de aandacht ontsnappen te midden van de groeiende bezorgdheid over de rol van China bij het veroorzaken van de nieuwe coronavirus pandemie?
• Waarom heeft geen van de Amerikaanse onderzoekers de aandacht gevestigd op dit project dat (minstens) de Chinese inspanningen om agressieve virussen te maken mogelijk maakte en bevorderde?

Zie de oorspronkelijke tekst hier:
https://breggin.com/us-chinese-scientists-collaborate-on-coronavirus/

Website Peter Breggin www.breggin.com .

Bovenstaande informatie hebben wij naar de vaste Kamercommissie VWS (volksgezondheid) gestuurd, met de nadruk op bovengenoemde vragen.

Update 5 mei 2020: De website van Breggin meldt dat Trump het onderzoeksbudget van dit onderzoek aan de Amerikaanse kant heeft stop gezet (was gestart onder president Obama).
https://breggin.com/trump-cancels-funding-of-us-china-research-making-epidemic-viruses/

Onze eerdere berichten over corona
In verband met de coronacrisis hebben wij al eerder informatie gegeven i.v.m. het onderwerp psychiatrie, zie volgende links:
https://www.ncrm.nl/overig-nieuws/corona-maatregelen-en-geestelijke-gezondheid/
https://www.ncrm.nl/overig-nieuws/psychiatrische-medicijnen-en-corona-longontsteking/

0
  Related Posts
  • No related posts found.