Pittige lichamelijke activiteit blijkt beste remedie tegen depressie

(Geplaatst: 27 februari 2024.) Uit een omvangrijke nieuw onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging door middel van wandelen of joggen beter is dan antidepressiva of cognitieve gedragstherapie voor de behandeling van depressie. Het was al bekend dat antidepressiva niet beter werken dan een placebo (nep-pil). Een verscheidenheid aan fysieke activiteiten, lichaamsbeweging gecombineerd met antidepressiva en psychotherapie presteerden beter dan alleen medicijnen.
“We hebben ontdekt dat sommige vormen van lichaamsbeweging sterkere effecten hebben dan alleen SSRI’s (SSRI = vaak voorgeschreven soorten antidepressiva – red.)”, schrijven de onderzoekers. Ze voegen eraan toe: “Beweging kan daarom worden beschouwd als een haalbaar alternatief voor medicamenteuze behandeling.”

De studie, een systematische review en meta-analyse die 218 onderzoeken met ruim 14.000 deelnemers omvatte, werd gepubliceerd in de BMJ (British Medical Journal). Het onderzoek werd geleid door Michael Noetel van de Universiteit van Queensland, Australië, en werd uitgevoerd door een internationaal team.
De beste resultaten werden gevonden bij intensieve oefeningen. Groepsoefeningen leidden ook tot betere resultaten, net als het voorschrijven van een specifiek soort gestructureerde oefeningen door een arts – mogelijk om de moeilijkheid van het vasthouden aan een oefeningsregime te helpen overwinnen. Mensen hielden over het algemeen vaker vast aan krachttraining en yoga.

“Verschillende bewegingsmodaliteiten zijn effectief (wandelen, joggen, gemengde aërobe oefeningen, krachttraining, yoga, tai chi, qigong) en worden goed verdragen (vooral krachttraining en yoga). De effecten leken evenredig met de voorgeschreven intensiteit van de oefening en waren sterker bij groepsoefeningen en interventies met duidelijke voorschriften”, schrijven de onderzoekers.

Zie artikel van P. Simons op Mad in America:
https://www.madinamerica.com/2024/02/exercise-leads-to-best-outcomes-for-depression/
Artikel in BMJ:
https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-075847

In Nederland: zoekterm (bijvoorbeeld) Runningtherapie

0
  Related Posts
  • No related posts found.