Holocaust herdenking en Duitse psychiatrie

(Publicatiedatum 24 januari 2024.) Het vernietigingskamp Auschwitz werd 27 januari 1945 door het Russische leger bevrijd. In 2005 riep de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan de bevrijdingsdatum (27 januari) uit tot een dag van herdenking: de Holocaust Memorial Day. Rond die datum worden ook in Nederland jaarlijks activiteiten georganiseerd.

De rol van de Duitse psychiatrie
Nazipsychiater Rüdin was de belangrijkste promotor van gedwongen sterilisatie. Hij schreef de tekst van de wet gedwongen sterilisatie van 1933. Hij was nauw betrokken bij het zogenaamde “euthanasieprogramma” dat bestond uit het systematisch doden van 300.000 psychiatrische patiënten die “ongeschikt werden geacht om te leven”. Bij het programma, genaamd “T4”, genoemd naar het adres Tiergarten 4 in Berlijn, werd de eerste massamoord gepleegd onder het nationaal-socialisme. De deskundigen, verbonden aan dit programma, waren later betrokken bij de vernietigingskampen in Polen, waar miljoenen Joden en honderdduizenden Sinti, Roma en Jehova Getuigen werden vermoord tot aan het einde van de oorlog.

Eugenetica, het idee dat “het ras” te zuiveren is door de voortplanting van mensen “met goede” genen te bevoordelen en personen met “slechte genen” uit het ras te verwijderen, klinkt helaas nog door tot in de hedendaagse Nederlandse wetgeving. 24 januari 2024, in de week voorafgaand aan de Holocaust Memorial Day, maakten wij de minister van veiligheid en justitie en de betreffende Kamercommissie per brief attent op de betreffende – en in onze ogen gevaarlijke – tekst op een overheidswebsite.

Holocaust en de historie van sommige Duitse wetenschappen, met name psychiatrie: zie het betreffende hoofdstuk van de documentaire Psychiatry, Industry of Death, geproduceerd door onze moederorganisatie Citizens Commission on Human Rights (ca. 8 minuten kijktijd):
https://www.cchr.nl/videos/psychiatry-an-industry-of-death/psychiatry-the-men-behind-the-holocaust.html

https://www.cchr.nl/videos/psychiatry-an-industry-of-death/psychiatry-the-men-behind-the-holocaust.html

Holocaustherdenking Amsterdam
Zondag 28 januari 2024 is de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het monument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/evenementen/herdenkingen/holocaust-herdenking/

0
  Related Posts
  • No related posts found.