Getraumatiseerd en opgesloten. Mensenrechten en psychiatrie.

13 maart 2024. TV programma Nieuwsuur bracht 11 maart jl. een reportage over de zorg voor jongeren met zeer complexe psychiatrische problemen. Deze zorg schiet tekort. Het gaat om de zogenoemde Zikos-afdelingen (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie). De inspectie bezocht de afdelingen na verontrustende signalen en trok harde conclusies. Een van de twee Zikos-instellingen stelde daarop een opnamestop in.
Op de Zikos-afdelingen zitten jongeren van 12 tot 18 jaar met complexe gedragsproblemen die een acute psychiatrische crisis hebben. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2512417-getraumatiseerd-en-opgesloten-zorg-voor-psychiatrische-jongeren-voldoet-niet

Ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, die zich al jaren inzet voor hervormingen in de gesloten jeugdzorg, sprak op eigen initiatief met 50 jongeren die op een Zikos-afdeling hebben gezeten. De jongeren spreken van een extreem isolement, waarbij ze dagelijks gemiddeld meer dan twintig uur zijn afgezonderd. Ze zeggen dat ze soms hardhandig in bedwang worden gehouden.
Hun eigen spullen moeten worden “terugverdiend” en ze krijgen te maken met vernederingen. De sfeer wordt omschreven als “kil”. Jongeren zeggen geen behandeling te krijgen voor hun trauma, terwijl daar wel behoefte aan is.
“Kinderen worden vooral opgesloten”, zegt Bhugwandass. “En als ze eruit komen, dan zijn ze nog verder getraumatiseerd.” Meer info op bovenstaande link.

Wij wezen de Nieuwsuur-redactie op uitspraken en adviezen van het mensenrechtenkantoor van de VN en van de WHO, over -onder andere- dwang in de psychiatrie. Een samenvatting noteerden wij eind 2023 in het document Wetgeving bescherming mensenrechten in geestelijke gezondheidszorg-NCRM.pdf .
Het wordt hoog tijd (lees: het is al een eeuw over tijd) dat mensenrechten overal in de GGZ worden doorgevoerd.
Zie: https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2024/03/Wetgeving-bescherming-mensenrechten-in-geestelijke-gezondheidszorg-V2-NCRM.pdf

Over ditzelfde onderwerp ontvingen wij info uit de VS van onze moederorganisatie; zie:
https://www.cchrint.org/2024/02/09/cchr-demands-stronger-accountability-in-troubled-teen-behavioral-industry/

In 2022 hebben wij het onderwerp “dwang in de psychiatrie” middels een petitie aangekaart bij Kamercommissie VWS.
0
  Related Posts
  • No related posts found.