Kinderrechtencomité van de VN bezorgd over ADHD medicatie in Nederland

Juni 2015

 Kinderrechtencomité van de VN bezorgd over ADHD medicatie in Nederland.
10 juni jl. verscheen het eindrapport over de situatie van de kinderrechten in Nederland van het kinderrechtencomité van de VN, waarin zij o.a. hun zorgen uiten over de overmedicatie bij kinderen met ADHD.
De UN Committee for the Right of the Child (UNCRC) in Genève licht jaarlijks een aantal landen door op het gebied van kinderrechten. Dit jaar was Nederland aan de beurt. Naast diverse andere onderwerpen m.b.t. kinderrechten was ook ADHD en ADHD-medicatie een punt van aandacht.
In het eindrapport dat 10 juni jl. werd gepubliceerd wordt gesteld dat de UN CRC bezorgd is over het hoge aantal ADHD diagnoses en het aantal kinderen dat hiervoor medicatie gebruikt. Tijdens een hearing bij de kinderrechtencommissie  op 27 mei jl. gaf de vertegenwoordiging van het Ministerie van Volksgezondheid toe dat zij de bezorgdheid deelt.
Palais Wilson, het gebouw van het UN Child Right Comittee, Genève, tijdens de hearing op 27 mei.
Links: vertegenwoordigers van Nederlandse ngo’s (niet-gouvernementele organisaties),
rechts: de vertegenwoordiging van de regering.
UNCRC maakte gebruik van o.a. door ons aangeleverde informatie over ADHD. Wij zien ons met de uitspraak van de UNCRC gesterkt in de jarenlange actie van ons en andere kritische onafhankelijke groepen en deskundigen tegen de toenemende invloed van psychiatrische diagnoses op de samenleving en met name op het gebied van kinderen.
Wij concluderen dat ADHD-overmedicatie zich blijkbaar binnen het domein van (overtreding van) kinderrechten bevindt.
NCRM benadrukt dat bij herziening van de behandelingsrichtlijnen zorgvuldig gekeken moet worden naar de invloed van farmaceutische belangen op psychiatrisch onderzoek, opleiding en op het proces dat leidde tot de samenstelling van het psychiatrisch handboek DSM en de toepassing daarvan in de gezondheidszorg. Dit hebben wij met een bericht aan de Kamercommissie VWS kenbaar gemaakt.
oOo
Kinderpsychiatrie zorgelijk over Ritalingebruik.
Op 16 april jl. ontving staatssecretaris Van Rijn (VWS) uit handen van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een statement over ADHD en gebruik van medicatie.
Kinderpsychiaters maken daarmee hun zorgen kenbaar over toename in het gebruik van medicatie bij kinderen met ADHD die voorgeschreven wordt zonder grondig onderzoek. Ook de trend dat studenten in toenemende mate ADHD medicatie gebruiken om beter te kunnen studeren, baart de kinderpsychiaters zorgen. De kinderpsychiaters benadrukken dat ongeoorloofde medicamenteuze behandeling van kinderen met ADHD en oneigenlijk gebruik van ADHD medicatie niet zonder gevaar is.
Ons commentaar: waarom nu pas, na een decennium van onstuimige groei van Ritalingebruik? En waarom is “ongeoorloofde medicamenteuze behandeling” niet zonder gevaar? Ritalin is een drug, altijd geweest. Toch vinden we het gunstig dat nu enig gezond verstand lijkt door te breken in die sector.
oOo
Psychiater experimenteerde met wilsonbekwame patiënten.
Verpleegkundigen van GGZ Noord-Holland Noord in Heiloo hebben grote twijfels over de wilsbekwaamheid van 22 patiënten die door een psychiater werden betrokken in een wetenschappelijk medisch experiment.
Uitzending Zembla van 15 april 2015: http://tvblik.nl/zembla/experimenteren-met-patienten
oOo
Stimulerende drug Ritalin populair onder studenten.
Een op de tien studenten slikt wel eens een concentratieverhogend medicijn en middelen om de studieprestaties te verhogen.
Vooral het ADHD-medicijn Ritalin wordt veel gebruikt als ‘breindoping’
 
Ritalin als breindoping
oOo
Demonstratie in Wenen tegen psychiatrisch congres en tegen psychiatrische behandeling.
Onze zusterorganisatie in Oostenrijk organiseerde een protestmars tegen de European Psychiatric Association die confereerde  in een door farmaceuten gesponsord congres. De dag erna was er een bijeenkomst waar ouders getuigden  van kinderen die door psychofarmaca om het leven waren gekomen of beschadigd waren of waarvan de kinderen afgenomen waren.
Onze zusterafdeling in Oostenrijk / Zuid Duitsland had ca. 500 actievoerders op de been gekregen.
oOo
Vliegtuigramp in Zuid Frankrijk.
De co-piloot die 24 maart jl. een airbus 320 passagiersvliegtuig liet crashen pleegde hiermee zelfmoord. Hij had een psychiatrisch verleden.
In de VS is Prozac-gebruik geen contra-indicatie om te mogen vliegen. Wij hebben er met een bericht aan de Lufthansa op aangedrongen om een dergelijke fout niet in de Europese luchtvaartvoorschriften door te voeren.
Zie ons rapport over geestbeïnvloedende pillen op http://www.ncrm.nl/NCRM-rapporten.htm
Prozac reclame
De website SSRI stories heeft 47 gevallen verzameld van vliegtuigcrashes waarbij de piloten antidepressiva gebruikten.

oOo

Stichting Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens.
Stichting NCRM is opgericht vanuit de Scientology Kerk en is de Nederlandse afdeling van de Citizens Commission on Human Rights, een internationale organisatie met 134 afdelingen in 31 landen, in 1969 gestart door Scientology Church (VS) en Thomas Szasz, emeritus hoogleraar psychiatrie.

CCHR en de lokale afdelingen stellen misstanden in de psychiatrie aan de kaak. De focus ligt op ADHD en het psychiatrisch handboek DSM, dat oorspronkelijk een poging was om stoornissen te categoriseren, maar dat vooral een middel blijkt voor verkoop van psychiatrische medicijnen.
Wilt u op de verzendlijst voor onze nieuwsbrief? Meldt dat dan aan ncrminfo@gmail.com
Soms geven we wetenschappelijk nieuws door; we kunnen geen uitspraak doen over de wetenschappelijke kwaliteit.

 

0
  Related Posts
  • No related posts found.