Ernstige psychische bijwerkingen bij anti-rook medicijn

14 oktober 2020
Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van psychische bijwerkingen na gebruik van het in Nederland niet goedgekeurde medicijn Tabex. De klachten waren psychose, angst, paniek aanvallen, zelfmoordgedachten en depressie. Tabex wordt geproduceerd in Bulgarije.
Zie de waarschuwing op:
https://www.lareb.nl/news/psychiatrische-bijwerkingen-bij-illegaal-anti-rookmiddel-tabex-1

De werkzame stof in Tabex, cytisine, zit ook in Asmoken. Asmoken is in Nederland wel goedgekeurd. Hetzelfde geldt voor Champix. De actieve stof in Champix is varenicline. Cytisine uit Tabex en Asmoken lijkt op varenicline.

Medicijnen in verband met meldingen van agressie en geweld.
In 2010 publiceerde de Public Library of Science een studie getiteld “Prescription Drugs Associated with Reports of Violence Towards Others,”
De auteurs namen gegevens van het FDA (de Amerikaanse Food and Drug Administration) Adverse Event Reporting System en selecteerden daaruit alle rapporten met ernstige bijwerkingen.
Van de geïdentificeerde 484 medicijnen werden er 31 onevenredig vaak geassocieerd met geweld. Tot deze medicijnen, goed voor 79% van alle gevallen van geweld, behoorden Varenicline (bekend onder de merknamen Chantix en Champix, een medicijn gebruikt om te stoppen met roken), 11 antidepressiva, 6 sedativa / hypnotica en 3 medicijnen voor ADHD.
Tot de voorvallen van agressie en geweld behoorden:
387 gevallen van zelfmoord, 404 fysieke aanvallen, 27 gevallen van mishandeling, 896 rapporten van zelfmoordneigingen, 223 gevallen omschreven als geweld-gerelateerde symptomen.
Rekening houdend met het gegeven dat slechts tussen de 1 en 10% van de bijeffecten aan de FDA gerapporteerd wordt, kunnen de werkelijke getallen tientallen malen zo hoog liggen.

Conclusie
De auteurs concludeerden: ” Acts of violence towards others are a genuine and serious adverse drug event associated with a relatively small group of drugs.”
Het anti-rook medicijn Varenicline had 408 gerapporteerde gevallen van geweld, het hoogste percentage van het geweld, hoger dan van een van de andere medicijnen. Varenicline is niet officieel bestempeld als een ‘psychiatrisch medicijn’, maar beïnvloedt wel signaaloverdracht in de hersenen. Daarnaast vertoonden antidepressiva consistent een verhoogd risico voor geweld.

Referenties
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0015337
door Thomas J. Moore, senior wetenschapper, medicijnveiligheid en -beleid aan het Institute for Safe Medication Practice, Joseph Glenmullen, M.D., en Curt D. Furberg, M.D., Ph.D.2
Zie ook ons rapport https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2016/01/Psychiatrische-medicijnen-agressie-geweld-NCRM.pdf

Getuigenissen van geweld door medicatie, 1991. https://www.youtube.com/watch?v=PogY583RO6I&t=48s

0
  Related Posts
  • No related posts found.