De Opiatenramp

20 oktober 2021, herzien 21 oktober.
In de afgelopen decennia raakten veel Amerikanen langdurig verslaafd aan pijnstillers. Volgens het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC zijn sindsdien zo’n 500.000 mensen aan zo’n verslaving overleden.
September 2021 berichtte persbureau Reuter dat drie grote Amerikaanse medicijndistributeurs en medicijnmaker Johnson & Johnson zullen doorgaan met een voorgestelde schikking van $ 26 miljard vanwege de claims dat ze de opioïde-epidemie hebben aangewakkerd.
Dit staat los van de schikking waarbij de Sackler-familie betrokken is. Deze rijke Amerikaanse dynastie strooide jarenlang gretig met giften van honderden miljoenen dollars aan musea, universiteiten en liefdadige instellingen, met als belangrijkste voorwaarde dat hun naam in gouden letters boven de ingang van de nieuwe vleugel of de speciale collectie zou prijken. De regeling met de Sacklers beloopt $ 4,5 miljard. Er wordt $ 10 miljard aan hun bedrijf onttrokken om wat te doen aan de gevolgen van de crisis.

De Sacklers verdienden hun miljarden vooral met de verkoop van Oxycontin (in Nederland: Oxycodon). Dat is een sterk opiaat dat halverwege de jaren negentig met agressieve en misleidende marketing als pijnmedicatie in de markt werd gezet, waarbij verdoezeld werd dat het ook zeer verslavend is.
De Sacklers zelf blijven buiten schot, door de inzet van een leger advocaten. Kennelijk maakt de wet zoiets mogelijk.

De 3 psychiaters die de VS aan de opiaten brachten. Onder deze titel schreef de psychiatrie-kritische organisatie CCHR in de VS al in 2018 (zie ref. onderaan): “De mensen die centraal staan in het succes van OxyContin zijn leden van de Sackler-familie, ook wel bekend als de The OxyContin Clan. (The “$14 Billion Newcomer to Forbes 2015 List of Richest U.S. Families”, zoals gerapporteerd in forbes.com). Dit gaat met name over de broers Arthur, Mortimer en Raymond Sackler – zij zijn allen praktiserend psychiater. Zij bezitten het in Stamford, Connecticut, gevestigde Purdue Pharma. Hoe bouwden de Sacklers het 16e grootste fortuin van het land? Door de meest populaire en controversiële opioïde van de 21e eeuw te maken: Oxycontin.” – Aldus het CCHR nieuwsbericht. (de tekst loopt door onder de illustratie)

De Sacklers

Dagblad Trouw schreef 16 oktober 2021 een artikel over een boek van auteur/onderzoeker Radden Keefe, waarin hij de lotgevallen van de Sacklerfamilie gedurende drie generaties beschrijft. De grondlegger van het familie-imperium Arthur Sackler, een briljante immigrantenzoon die carrière maakte in de psychiatrie, de reclamebusiness en de farmaceutische industrie. In de jaren vijftig vond hij de moderne medische marketing eigenhandig uit, en werd rijk met het agressief in de markt zetten van Valium.
Het boek beschrijft hoe het familiebedrijf, farmaceut Purdue Pharma, in de jaren negentig aan de wieg zou staan van Oxycontin. En hoe de twee volgende generaties steeds agressiever werden in het uitmelken van de succesformule.
Boek: Het pijnstillerimperium, Patrick Radden Keefe, uitgeverij Nieuw Amsterdam.

September 2021 is een Amerikaanse rechter akkoord gegaan met een miljardenschikking tussen farmaceut Purdue Pharma en ca. 3000 benadeelde partijen. De Sacklers betalen 4,5 miljard dollar. Het bedrijf wordt ontbonden; de Sacklers ontsnappen persoonlijk aan vervolging.
Oxycontin is een zware en verslavende pijnstiller en wordt gezien als een van de veroorzakers van de opioïdecrisis, met ca. 500.000 doden.

Nederland.
In 2019 schreef toenmalige minister van VWS Bruno Bruins dat hij maatregelen ging nemen tegen het overmatig gebruik van opiaten in Nederland: er waren ca. 500.000 gebruikers van Oxycodon en ruim 100.000 mensen gebruikten Fentanyl.
Hoe is het nu? Wij zien bij raadplegen van de GIP databank slechts een geringe afname van opiatengebruik in Nederland (zie ref. onderaan).

Een greep uit beschikbare artikelen over dit onderwerp:
https://www.forbes.com/sites/graisondangor/2021/09/01/judge-approves-purdue-pharma-settlement-that-shields-sacklers-from-being-sued/?sh=6990c2d760c8
https://www.nu.nl/economie/6154652/schatrijke-eigenaren-van-farmareus-purdue-buiten-schot-in-opiatencrisis-vs.html
http://cchrnewengland.org/2018/05/28/the-3-psychiatrists-who-hooked-the-us-on-opiates-valium/
https://www.reuters.com/world/us/drug-companies-say-enough-us-states-join-26-bln-opioid-settlement-proceed-2021-09-04/
Patrick Radden Keefe, boek Het Pijnstillerimperium: Trouw artikel 16 oktober 2021: https://www.trouw.nl/buitenland/radden-keefe-schreef-het-pijnstillerimperium-goed-en-fout-lopen-hier-niet-door-elkaar~b6d95462/
Minister Bruno Bruins’ actie tegen opiatenmisbruik in 2019: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/02/02/minister-bruno-bruins-wil-gebruik-zeer-zware-pijnstillers-terugdringen
GIP databank, opiatengebruik (geraadpleegd okt. 2021): https://www.gipdatabank.nl/databank?infotype=g&label=00-totaal&tabel=B_01-basis&geg=gebr&item=N02

0
  Related Posts
  • No related posts found.