Acties tegen Europese psychiatrie-congressen in April

12 april 2024. Twee van onze Europese zusterorganisaties organiseerden in april demonstraties tegen psychiatrie-congressen in Boedapest en Florence. De organisator van de actie in Boedapest, op 6 april jl., stuurde het volgende korte verslag (onze vertaling):

“Beste sympathisanten,
6 april 2024 demonstreerden wij wij tegen het congres van de European Psychiatric Association in Boedapest, Hongarije. Ongeveer 200 mensen waren gekomen, met gasten uit Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië, Macedonië, Transsylvanië en zelfs met mensen uit Spanje, Zwitserland, Rusland en Frankrijk. We hebben flink indruk gemaakt!
Eerst marcheerden we door het stadscentrum van Boedapest (waarbij veel mensen de mars zagen), daarna namen we de trein naar de afgelegen locatie van het psychiatriecongres. Wij stelden ons op voor het gebouw en de psychiaters waren zichtbaar verrast en beschaamd. Het hele gebouw van het congrescentrum resoneerde vanwege het geluid van onze luidsprekers, zodat ze onze boodschap niet konden missen!

We hadden een brief voorbereid voor de EPA- (European Psychiatric Association)-president, maar het bleek dat de e-mail die ik hem had gestuurd (over de bezorging van de brief) niet bij hem was aangekomen. Terwijl ik mijn toespraak hield voor het gebouw, kwam een van de politieagenten die onze mars begeleidden (alle politieagenten waren zeer behulpzaam) naar mij toe en zei dat hij met zekerheid had geregeld dat security de brief bij de EPA-president zou afleveren. Dus toen de toespraken voorbij waren, gingen een vrijwilligster, ikzelf en de arts Gabor Lenkei naar de ingang om de brief te overhandigen. We wachtten vele minuten – zagen de EPA-president naar beneden komen. Ze hadden een lange discussie in de lobby. Uiteindelijk kwam de veiligheidschef naar buiten en vertelde ons dat de psychiaters niet naar buiten zouden komen om de boodschap aan te nemen, omdat ze BANG VOOR ONS waren! (Zelfs hij vond het grappig …!)
Terwijl we stonden te wachten, was de menigte achter ons aan het klappen, zingen en juichen – het was een nuttige demonstratie!”

“Een anekdote uit de demonstratie in Boedapest: een Amerikaanse acteur die nu in Hongarije aan het filmen is ontmoette de verzamelde menigte op het ontmoetingspunt in Boedapest. Hij maakte video’s en vroeg een van de deelnemers om een foto van hem te maken terwijl hij een CCHR-bord vasthield, en uiteindelijk liep hij met ons mee door de stad. Hij zei dat hij 30 jaar geleden, toen hij 19 jaar was, al over CCHR hoorde.” (CCHR: Citizens Commission on Human Rights, onze overkoepelende organisatie.)

Collage van foto’s van eerdere demo’s.
0
  Related Posts
  • No related posts found.