Nieuw onderzoek: omgevingsfactoren belangrijker dan genen bij psychisch lijden

26 juli 2020

Van schizofrenie, autisme en depressie werd decennialang gedacht dat psychisch lijden genetisch werd doorgegeven. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat dat maar in beperkte mate het geval is. Omgevingsfactoren spelen een veel grotere rol.
Negen jaar lang volgden onderzoekers 2380 personen, in het kader van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 ofwel Nemesis-2.
Sociale omgevingsfactoren, zoals trauma’s in de kindertijd en de kloof tussen werkelijke en gewenste sociale status, zorgen voor het grootste deel van de variatie in de geestelijke gezondheid van de bevolking, stellen de onderzoekers.

In een perstoelichting voegt onderzoeksleider en hoogleraar Jim van Os daaraan toe: ‘We hoopten via de genetica tot behandelingen voor ernstig psychisch lijden te komen; dat is niet gelukt. We zijn niet dichter bij geneesmiddelen gekomen, we raken er eerder verder van af.’

In 2018 verscheen een persbericht van de Radboud Universiteit Nijmegen over onderzoek van hoogleraar Barbara Franke met de misleidende titel “Eerste genen voor ADHD gevonden”. Dat bericht werd toen bekritiseerd door twee ADHD deskundigen (https://drukendwars.nl/geen-bewijs-erfelijkheid-adhd/ ).

Wij (stichting NCRM) vinden het verbijsterend dat de reguliere wetenschap (en alle ‘wetenschaps’-promo door de media) dergelijke informatie decennialang verspreidt ten voordele van berichten over medicatie en elektroshock.

Artikel: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/weinig-erfelijkheid-bij-psychiatrische-ziekten-.htm?mailkey=&utm_source=mc_nieuwsbrief&utm_medium=email

Radio interview: https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/62275-2020-07-24-omgevingsfactoren-belangrijker-dan-genen-bij-psychisch-lijden
In dit interview noemt onderzoeksleider Van Os enkele alternatieve mogelijkheden van aanpak (vanaf ca. 10 minuten in het interview)

Artikel: https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/article-abstract/doi/10.1093/schbul/sbaa086/5872550

0
  Related Posts
  • No related posts found.