Het Engelse Koninklijk College van Psychiaters waarschuwt voor ernstige bijwerkingen van antidepressiva. Ook bij afkicken daarvan.

30 mei 2019. Het Engelse Royal College of Psychiatrists geeft vandaag (30 mei 2019) voor het eerst toe dat antidepressiva bijwerkingen kunnen veroorzaken die maanden duren.

Van de Council of Evidence-based Psychiatry: http://cepuk.org/2019/05/30/royal-college-psychiatrists-call-update-nice-antidepressant-guidelines-following-cep-campaign/

Media: https://www.dailymail.co.uk/news/article-7084025/Royal-College-Pyschiatrists-warn-doctors-anti-depressants-dangerous-effects.html

Wij citeren de volgende tekst uit de berichten:
De potentiële schade van antidepressiva kan zo ernstig zijn dat alle patiënten moeten worden gewaarschuwd voor de risico’s wanneer ze de medicijnen voor het eerst krijgen voorgeschreven.
De “Position statement” van het Royal College zegt dat wanneer patiënten willen stoppen met het nemen van de pillen, ze de dosis geleidelijk moeten verlagen en de pillen gedurende meerdere weken of maanden moeten ‘afbouwen’ om bijwerkingen te minimaliseren. En ze moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden door artsen om ervoor te zorgen dat bijwerkingen snel worden behandeld. (Position statement PS04/19 is hier te downloaden: https://www.rcpsych.ac.uk/improving-care/campaigning-for-better-mental-health-policy/position-statements/position-statements-2019 )

Het Royal College noemt bewijs dat eerder onthuld werd door de Daily Mail, in oktober 2018, waarbij werd gesuggereerd dat 56 procent van de mensen ontwenningsverschijnselen heeft als ze proberen af te komen van de drugs. Die studie, gepubliceerd in de Journal of Addictive Behaviors, suggereerde dat van de 7 miljoen mensen die antidepressiva gebruiken in Engeland, 4 miljoen het risico lopen op ontwenningsverschijnselen als ze proberen met de pillen te stoppen. Ongeveer 1,8 miljoen mensen lopen het risico op ernstige symptomen en voor 1,7 miljoen – 25 procent van de patiënten die de medicijnen gebruiken – zouden de ontwenningsverschijnselen minstens drie maanden aanhouden.
De verklaring van het Royal College voegde hieraan toe: “Het potentieel voor en het bestaan van ernstiger en langduriger door patiënten gerapporteerde symptomen heeft meer erkenning nodig, onder meer in klinische richtlijnen en patiënteninformatie.”

Artsen moeten over deze bijwerkingen veel duidelijker zijn in besprekingen met patiënten voordat zij antidepressiva gaan gebruiken.

‘Stopzetting van antidepressiva moet inhouden dat de dosering langzaam wordt verlaagd om het risico op pijnlijke symptomen, die zich gedurende meerdere maanden kunnen voordoen, te verminderen.’

De onafhankelijke, kritische, psychiater Dr. Joanna Moncrieff van het University College London voegde hieraan toe: ‘Ik ben erg blij met deze verandering – het is echt belangrijk voor patiënten die moeilijkheden hebben gehad om van hun medicijnen af te komen om artsen het probleem te laten erkennen en niet alleen te laten ontslaan. Hopelijk maakt het artsen en psychiaters ook voorzichtiger over het voorschrijven ervan. ‘

0
  Related Posts
  • No related posts found.