Problemen bij stoppen met medicatie: discussieavond in de Balie met ervaringsdeskundigen en experts

3 februari 2022
Stoppen met antidepressiva: is dat een goed idee? En als je dat wil, hoe zorgen we er dan vanuit de gezondheidszorg, psychiatrie en politiek voor dat iedere patiënt op een veilige manier kan stoppen? Discussieavond in de Balie met ervaringsdeskundigen en kritische wetenschappers over de wegen naar een goede afbouwmethode.

Terugkijken discussieavond, De Balie, 31 januari 2022: https://debalie.nl/programma/afpillen-31-01-2022/

In Nederland gebruiken ongeveer één miljoen mensen antidepressiva. Stoppen met de pillen is voor veel patiënten lastig, aangezien de ontwenningsverschijnselen kunnen optreden in de vorm van hoofdpijn, duizeligheid en heftige angstaanvallen. Per jaar hebben naar schatting 60.000 tot 180.000 patiënten last van zulke ontwenningsverschijnselen.
Er bestaat een geleidelijke en langzame afbouwmethode waar patiënten baat bij hebben, via zogenaamde taperingstrips, maar die wordt door veruit de meeste zorgverzekeraars (nog) niet vergoed. Psychiater Jim van Os breekt een lans voor deze methode, en gaat hierover in gesprek met andere experts.

Nuttige andere links voor dit onderwerp:
https://verenigingafbouwmedicatie.nl/
Op Facebook zijn nuttige groepen actief op dit onderwerp. Zie bijvoorbeeld: https://www.facebook.com/groups/antidepressia/ of https://www.facebook.com/Afbouwen/

0
  Related Posts
  • No related posts found.