Opvraag van gegevens elektroconvulsietherapie (ECT; elektroshock)

21 juni 2017.

Februari 2017 vroegen wij bij instellingen die ECT toepassen om gegevens over de omvang daarvan. Wij ontvingen geen reacties.
Daarna vroegen wij aan de minister om gegevens, die wij ontvingen per brief van 22 mei 2017. Link: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/brieven/2017/05/24/opvraag-van-gegevens-over-toepassing-van-elektroconvulsietherapie-in-nederland

In het kort: volgens door het Ministerie gevonden gegevens werd in 2015 in de curatieve GGZ 14.858 keer ECT toegepast op 966 patiënten, waarvan 28 keer ECT onder dwang. Van ECT in de langdurige zorg zijn geen cijfers te achterhalen.

De vaste Kamercommissie VWS accepteerde het antwoord van het Ministerie, omdat de Minister correct had gehandeld. link

Wij hebben in onze correspondentie met de Tweede Kamer de volgende bevindingen genoemd:

Bijwerkingen
Tegenover de mening van promotors van ECT staan onafhankelijke deskundigen, die o.a. de volgende punten noemen: (ref. 1)
– Geheugenverlies.
– De stroomstoot kan een kunstmatige euforie veroorzaken die door ECT-artsen ten onrechte een verbetering wordt genoemd.
– ECT veroorzaakt hersenschade. Neurogenese (groei van nieuwe hersencellen) na ECT wordt soms aangevoerd als argument pro ECT maar is in werkelijkheid weefsel dat zich herstelt na schade door ECT.(ref. 2)
– Melding van positief effect van pseudo-ECT, zonder spanning en stroom; therapeutisch effect van de indrukwekkende technische entourage.
– ECT vermindert vermogen van patiënten om te protesteren, de patiënt wordt volgzamer, waardoor overtreding van mensenrechten dreigt.
De Amerikaanse FDA geeft een meer complete lijst van bijwerkingen van ECT. (ref. 3)

Ref.:
1 Breggin (http://www.ectresources.org/ ).
2 Compacte technische info over ECT op https://www.cchrint.org/ect-basics/
3 https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2015-12-29/pdf/2015-32592.pdf

ECT psychiater maakt apparatuur gereed.

ECT psychiater maakt apparatuur gereed.

0
  Related Posts
  • No related posts found.