Farmaceut GSK verliest zaak over bijwerkingen Seroxat (Paroxetine)

16 juni 2018.

Mensen die als jongere Seroxat (Paroxetine) voorgeschreven hebben gekregen en (mogelijk) daarvan nadeel ondervinden: opgelet!

Uniek vonnis van de Rechtbank Midden-Nederland, in Utrecht, tegen het farmaceutische concern GlaxoSmitKline (GSK). De rechter stelt een nu 32-jarige Zeeuw in het gelijk, die zich ernstig psychisch en sociaal beschadigd voelt sinds hij in zijn tienerjaren dit middel voorgeschreven kreeg. Het slachtoffer heeft onder invloed van het middel diverse zelfmoordpogingen ondernomen.

Ook letselschade-advocaat mr. Lensen gelooft in een bredere omvang van het psychische leed onder jonge gebruikers van weleer. Daarom is gisteren (15 juni 2018) de Stichting SeroxatClaim opgericht. Lensen: „Het vonnis van de rechtbank zet de deur open naar meer schadevergoedingen in deze affaire.” (ref. artikel de Telegraaf, 16 juni 2018)

Seroxat werd in 1992 op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf SmithKline Beecham, sinds 2000 bekend als GlaxoSmithKline. Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde GSK in 2012 een boete op van $ 3 miljard, inclusief een bedrag voor het achterhouden van gegevens over Paroxetine, het op illegale wijze promoten voor gebruik door personen jonger dan 18 jaar en het opstellen van de berucht geworden “studie 329”, die op een misleidende manier meldde dat het medicijn effectief was bij de behandeling van depressie bij adolescenten. (ref. o.a. de Engelstalige Wikipedia).

Het vonnis: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2018:2298

0
  Related Posts
  • No related posts found.