Grote zorgen over opslag gegevens GGZ-patiënten

29 augustus 2023. Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos (onderzoeksjournalistiek).
Het gaat hierbij om vragenlijsten met gevoelige informatie die hulpverleners moeten invullen over hun patiënten. De data zijn afkomstig van ongeveer 800.000 patiënten en worden gebruikt voor de ontwikkeling van computersoftware, bedoeld om de zorg te verbeteren. Eerder al lieten deskundigen weten grote twijfels te hebben over de effectiviteit van de lijsten. Nu blijkt ook dat er bij het invoeren van de lijsten fouten zijn gemaakt.

Psychiaters maken zich grote zorgen om de hoeveelheid gevoelige data die gebruikt wordt. Psychiater Jim van Os: ‘Als de NZa het normaal vindt om de kern van iemands psychisch lijden af te tappen en in een database te stoppen zonder die persoon in te lichten, dan denk ik dat we een moreel beraad met elkaar moeten houden. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?’
Een groep bezorgde psychiaters probeert nu via een rechtszaak de maatregel ongedaan te maken.

Zie: https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/algoritme/2023/fouten-bij-totstandkoming-data-experiment-ggz.html

0
  Related Posts
  • No related posts found.