Via een slimme procedure is de psycho-stimulerende drug Medikinet nu goedgekeurd voor gebruik door volwassenen. December 2017

21 december 2017.

Het gebruik van methylfenidaat (het werkzame middel van Medikinet, Ritalin en andere ADHD-medicijnen) door volwassenen met ADHD is nu goedgekeurd. Het gaat voorlopig alleen om het merkmiddel Medikinet. Dit maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend.

Eind 2016 oordeelde het CBG nog dat de voordelen van deze medicamenteuze behandeling bij deze groep niet opwogen tegen de nadelen. April 2017 waarschuwde de meldingssite Lareb nog voor gevaar van gebruik van dit middel bij volwassenen omdat 3 sterfgavallen ermee in verband gebracht waren.

Voor jongeren is dit soort medicatie toegestaan, blijkbaar accepteert men bij jonge harten en -bloedvaten dit risico. De langetermijn veiligheid voor onvolwassen breinen is overigens nooit vastgesteld. In ieder geval bleek eerdere dit jaar dat Ritalin de groei belemmert.

De lezer moet weten dat de inkomsten van CBG voor het grooste deel van farmaceuten afkomstig is. (Evenals de EMA trouwens, het Europese medicijnagentschap dat onder veel mediagejubel kort geleden Nederland is binnen gehaald.)

0
  Related Posts
  • No related posts found.