Uitgebreid nieuw onderzoek bevestigt nadrukkelijk dat de serotonine-theorie van depressie niet klopt

20 juli 2022 werd in het vakblad Molecular Psychiatry het resultaat van uitgebreid onderzoek gepubliceerd dat (opnieuw) de gangbare theorie over rol die serotonine in de hersenen speelt, onderuit haalt. En dus hoe antidepressiva op foute gronden decennialang werden verkocht. (Antidepressiva omzet wereldwijd is ca. $ 15 miljard.)

CCHR (onze moederorganisatie) stelt overigens al sinds het eind van de tachtiger jaren dat de serotonine-hypothese een marketingtruc van de farmaceuten is.

In “The Serotonin Theory of Depression: A Systematic Umbrella Review of the Evidence”, vonden Joanna Moncrieff, hoogleraar psychiatrie van University College London en een team van vijf andere Europese toponderzoekers: “er is geen bewijs van een verband tussen verminderde serotoninespiegels of -activiteit en depressie .”

In Nederland zijn ca. een miljoen antidepressivagebruikers. Over de situatie in Engeland merken Moncrieff en co-auteur Mark A. Horowitz op in persberichten van het onderzoek:
“De populariteit van het idee van een chemische onbalans in de hersenen als oorzaak van depressie, viel samen met een enorme toename van het gebruik van antidepressiva. Voorschriften voor antidepressiva zijn enorm gestegen sinds de jaren negentig, van zeldzaam tot een situatie waarin nu één op de zes volwassenen in Engeland en 2 procent van de tieners in een bepaald jaar een antidepressivum wordt voorgeschreven.”

“Artsen en psychiaters mogen patiënten niet vertellen dat depressie wordt veroorzaakt door een laag serotoninegehalte of door een chemische onbalans. En aan hen mag ook niet worden verteld dat antidepressiva werken door deze hypothetische en onbewezen afwijkingen (zoals een “chemische onbalans”) aan te pakken. Vooral het idee dat antidepressiva op dezelfde manier werken als insuline voor diabetes is volledig misleidend. We begrijpen niet wat antidepressiva precies met de hersenen doen. En door mensen dit soort verkeerde informatie te geven kunnen ze geen weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet nemen van antidepressiva.”

En:

“Het gebruik van antidepressiva heeft over de hele wereld epidemische proporties aangenomen en neemt nog steeds toe, vooral onder jongeren. Veel mensen die ze gebruiken, hebben last van bijwerkingen en ontwenningsproblemen die zeer ernstig en slopend kunnen zijn. Een belangrijke oorzaak van deze situatie is de valse overtuiging dat depressie te wijten is aan een chemische onbalans. Het is hoog tijd om het publiek te informeren dat dit geloof niet op wetenschap is gebaseerd.”

Verwijzingen:
Artikel van onderzoekers Moncrieff e.a.: https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0
https://www.psychologytoday.com/us/blog/side-effects/202207/decisive-blow-the-serotonin-hypothesis-depression
Commentaar van onze moederorganisatie CCHR (VS): https://www.cchrint.org/2022/07/22/cchr-lauds-study-disproving-chemical-imbalance-causes-depression/

Meer info over de verkoop van psychiatrische medicijnen o.a. op onze dvd.

0
  Related Posts
  • No related posts found.