Thomas Szasz en het gevaar van de psychiatrische diagnose

24 september 2022. Het was deze maand tien jaar geleden dat psychiatrie-criticus, auteur en hoogleraar dr. Thomas Szasz overleed.

Szasz was hoogleraar psychiatrie aan de State University van New York, was verbonden aan het Cato Institute en was Lifetime Fellow van de American Psychiatric Association. Zijn lange lijst van prestaties op educatief gebied, publicaties en onderscheidingen spreken voor zich. Door deskundigen wordt hij beschouwd als gezaghebbend criticus van de (zgn. “biologische-”) psychiatrie. Szasz schreef 35 boeken, waarvan het eerste, The Myth of Mental Illness, de fundamenten van de psychiatrie stevig ondermijnde toen het in 1961 werd uitgebracht.
( https://www.cchrint.org/about-us/co-founder-dr-thomas-szasz/ )

Stichting NCRM is de Nederlandse afdeling van de Citizens Commission on Human Rights (CCHR). CCHR is in 1969 opgericht door de Scientology-organisatie, samen met dr. Thomas Szasz.

Uit de uitgebreide literatuurlijst, toespraken, statements enz. van Szasz selecteren wij hier de volgende tekst, die ook heden niets aan geldigheid heeft ingeboet:

Het probleem met psychiatrische diagnoses is niet dat ze betekenisloos zijn, maar dat ze kunnen worden gebruikt, en vaak worden gebruikt, als semantische ploertendoders: het verbrijzelen van iemands waardigheid en respectabiliteit vernietigt hem net zo effectief als het kraken van zijn schedel. Het verschil is dat de man die knuppel hanteert door iedereen wordt herkend als een misdadiger, maar iemand die een psychiatrische diagnose hanteert niet.” – Thomas Szasz.

Meer over Szasz:
https://www.szasz.com/
https://www.cchrint.org/about-us/co-founder-dr-thomas-szasz/curriculum-vitae/
https://www.madinamerica.com/2022/09/thomas-szasz-versus/

Dr. Thomas Szasz
0
  Related Posts
  • No related posts found.