Herdenking massamoorden Tweede Wereldoorlog, Duitse psychiatrie

25 januari 2023.
Schijnproces tegen NAZI-psychiater
31 januari a.s. zal een schijnproces tegen nazi-psychiater Ernst Rüdin plaatsvinden bij de VN in New York, als onderdeel van het UN 2023 Holocaust Remembrance and Education programma. Het programma omvat tentoonstellingen, herdenkingsplechtigheden, lezingen enz.

Nazipsychiater Rüdin was de belangrijkste promotor van gedwongen sterilisatie. Hij schreef de tekst van de wet gedwongen sterilisatie van 1933. Hij was nauw betrokken bij het zogenaamde “euthanasieprogramma” dat bestond uit het systematisch doden van 300.000 psychiatrische patiënten die “ongeschikt werden geacht om te leven”. Bij het programma, genaamd “T4” (genoemd naar het adres Tiergarten 4 in Berlijn), werd de eerste massamoord gepleegd onder het nationaal-socialisme. De medewerkers van ditzelfde programma bouwden en beheerden anderhalf jaar later de vernietigingskampen in Polen, waar miljoenen Joden en honderdduizenden Sinti, Roma en Jehova Getuigen werden vermoord tot aan het einde van de oorlog.
Zie verder:
https://www.europeantimes.news/nl/2022/12/trial-of-humanity-vs-psychiatrist-ernst-rudin-as-part-of-the-un-2023-holocaust-remembrance-and-education-program/

Herdenking “ontruiming” joodse psychiatrische zorginstelling Het Apeldoornsche Bosch
80 jaar geleden: in de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter de joodse psychiatrische zorginstelling Het Apeldoornsche Bosch. Ruim 1400 patiënten en een groot deel van de medewerkers werden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand heeft het overleefd.
De slachtoffers werden 23 januari herdacht in Het Vierhuis, op het terrein van woonzorgpark Groot Schuylenburg, in basisschool de Prinsenhof en bij het monument, waarbij alle namen van de slachtoffers werden voorgelezen.
Radio interview:
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/58ff7c78-8ed6-4407-b944-1757fbdd6a41/2023-01-23-herdenking-ontruiming-apeldoornsche-bosch-door-duitse-bezetter

Auschwitz
Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Russische leger. In 2005 riep de toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan de bevrijdingsdatum uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Rondom deze dag worden in Nederland verschillende activiteiten georganiseerd.
Op de laatste zondag in januari (dit jaar de 29ste) is de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust in Amsterdam.

Het boek Verborgen verschrikkingen van de psychiatrie bevat een hoofdstuk over de geschiedenis van de (Duitse) psychiatrie. Zie https://www.ncrm.nl/overig-nieuws/een-boek-over-adhd-reguliere-psychiatrische-behandeling-farmaceuten-onderwijs-wetenschap-en-veel-meer/
0
  Related Posts
  • No related posts found.