Gezondheidsrisico’s voor baby’s bij gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap

11 oktober 2022
Een artikel, verschenen op de Mad In America website, over onderzoek naar de gevolgen voor de baby, van antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap. Auteur: Peter Simons.

Onze vertaling:
https://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2022/10/Gezondheidsrisicos-voor-babys-antidepressiva-tijdens-zwangerschap-MIA-vertaling-NCRM-okt-22.pdf

Uit een nieuwe studie in Psychological Medicine blijkt dat baby’s van moeders die antidepressiva gebruiken, ruim zes keer zoveel kans hebben op het neonatale ontwenningssyndroom (neonataal (medisch): met betrekking tot de eerste weken na de geboorte), waaronder ademhalingsproblemen, prikkelbaarheid/agitatie, tremor, voedingsproblemen en toevallen, dan baby’s van moeders die andere soorten medicijnen gebruiken. Meer dan 80% van de gemelde symptomen werden geclassificeerd als ernstig.

De onderzoekers deden ook een tweede analyse door antidepressiva te vergelijken met methadon, een medicijn waarvan bekend is dat het oorzaak is van het neonatale ontwenningssyndroom. Uit hun analyse bleek dat antidepressiva waarschijnlijk hetzelfde effect veroorzaken als methadon.

De onderzoekers schrijven: “Onze bevindingen zijn van belang voor artsen die zwangere vrouwen behandelen en voor neonatologen. Bij het afwegen van mogelijke voordelen en risico’s voor het voorschrijven van antidepressiva tijdens de zwangerschap, mogen artsen het risico van het neonatale ontwenningssyndroom, bij gebruik van elk type antidepressivum, niet onderschatten”.

Oorspronkelijke tekst: https://www.madinamerica.com/2022/10/health-risks-babies-antidepressants/

0
  Related Posts
  • No related posts found.