Afbouwmedicatie: de rechter spreekt zich uit in het nadeel van patiënten die met medicatie willen stoppen.

11 augustus 2021
Zorgverzekeraar VGZ hoeft zogenoemde taperingstrips van de Regenboog Apotheek waarmee patiënten langzaam antidepressiva af kunnen bouwen, niet te vergoeden. Dat heeft de rechtbank in Gelderland besloten in een kort geding dat was aangespannen door de Vereniging Afbouwmedicatie.
Vereniging Afbouwmedicatie: https://verenigingafbouwmedicatie.nl

Mensen die last krijgen van onttrekkingsverschijnselen, kunnen er baat bij hebben om via op maat gemaakte doseringen af te bouwen. Antidepressiva in lage doseringen zijn echter door de farmaceutische industrie nooit op de markt gebracht. Sinds 2015 maakt de Regenboog Apotheek uit Bavel als enige apotheek wel afbouwmedicatie op maat, verpakt in zogenoemde ‘taperingstrips’.
Een strip met pillen voor 1 maand afbouwen kost tussen de 60 en 150 euro en veel patiënten kunnen dat niet zelf betalen. Maar de grote verzekeraars, waaronder VGZ willen de methode niet vergoeden.
Zover wij weten is het in België beter geregeld, daar maken de apothekers zelf lage doseringen.
Dus nu laat ook de rechter de patiënten lelijk in de steek, door de uitspraak in het voordeel van de verzekeraar.

Zie ook: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/zorgverzekeraar-vgz-wint-kort-geding-over-afbouw-antidepressiva

Ons standpunt blijft: psychiatrische medicijnen zijn zenuwgif. Ze veranderen delicate dingen in de hersenen en dat is moeilijk terug te draaien, soms in het geheel niet.
Ref.: https://www.ncrm.nl/overig-nieuws/interview-met-dr-p-breggin-over-enkele-afschrikwekkende-aspecten-van-de-vrij-recente-geschiedenis-van-de-psychiatrie/

0
  Related Posts
  • No related posts found.